Denúnciem les mancances educatives d’inici de curs escolar
L’inici de curs a Sagunt, i a la resta del País Valencià, s’ha produït aquest any de forma excessivament adelantada i primerenca. El curs hi ha començat precipitadament perquè la conselleria volia ser la primera comunitat governada pel PP en aplicar i posar en funcionament la LOMQUE sense valorar les conseqüències, les quals no han tardat en aparèixer perjudicant tota la comunitat educativa. En primer lloc, el retard en l’aprovació dels decrets de funcionament ha provocat el desordre i la confusió als centres de la nostra localitat en quan a horaris, igualment els professors i professores han hagut de preparar els materials curriculars de forma precipitada. En segon lloc, i amb l’inici de les classes, la manca d’acondicionament dels centres ha creat situacions de risc per als alumnes, donades les altes temperatures que es produeixen encara als inicis de setembre, on en alguns llocs han hagut d’assistir amb ventalls portats de casa.
En quan al dèficit d’infraestructures educatives del nostre municipi, hem de fer referència a l’informe que el Síndic de Greuges ha emés respecte del CEIP Victoria i Joaquin Rodrigo, on afirma que els alumnes del CEIP Victòria i Joaquin Rodrigo continuen rebent classes en aules NO APTES per impartir la docència i recomana que s’adopten totes les mesures ordinàries i extraordinàries per pal·liar aquesta situació. Així mateix es troba la situació dels barracons existents en el CEIP Villar Palasí, amb alumnes de 3 a 5 anys. No es tenen notícies del Centre Integrat de Formació Professional al Port de Sagunt que la conselleria es va comprometre a estudiar.
Les retallades continuen i no hi ha beques de llibres i material escolar suficients, ni tampoc ajudes per a fer bancs de llibres a les escoles, d’igual maner aque s’han reduït les beques de transport i menjador. La despesa en la situació de crisi com l’actual és inassumible per algunes famílies. Caldria que tant Conselleria com l’Ajuntament en prengueren nota.
En quan a la qualitat de l’ensenyament, la Consellera d’Educació sembla que tinga com a objectiu l’eliminació dels programes d’immersió lingüística del sistema educatiu valencià. No es poden oblidar les afirmacions de la mateixa en s’avergonyia de la seua llengua materna i demanava disculpes per utilitzar-la (“perdoneu si se m’escapa alguna en valencià…..”), tal demostració d’auto-odi, l’està duent a la pràctica de la mà de la Llei Wert. Així mateix, s’han suprimit professorat dels centres durant els darrers anys i no s’ha restituït i s’ha impedit a Centres de Secundària com l’IES Jaume I impartir els cursos de formació que sol·licitaven.
Aquestes circumstàncies ens situen en un escenari d’inici de curs precari i caòtic que devalua el sistema educatiu i perjudica l’alumnat.
Es per tot allò exposat que es proposen els següents
ACORDS
PRIMER.- L’Ajuntament de Sagunt insta a la Conselleria d’Educació a resoldre la problemàtica de les infraestructures educatives pendents a Sagunt al CEIP Villar Palasí i CEIP Victòria i Joaquim Rodrigo, així com l’Institut nº 5 del Port de Sagunt.
SEGON.- L’Ajuntament de Sagunt insta, igualment a la Conselleria d’Educació a respondre dels deutes que te amb els Centres educatius del Municipi.
TERCER.- L’Ajuntament de Sagunt insta a la Conselleria a resoldre tota la problemàtica derivada de la improvisació en l’aplicació la LOMQE, i més concretament, l’adjudicació del programa de formació bàsica en matèria de gestió i administració pera a l’IES Jaume I, com a exemple.
QUART.- L’Ajuntament de Sagunt demana a la Conselleria que augmente la dotació en beques de menjador, transport escolar i adquisició de llibres per cobrir les necessitats de la població escolar.