Demanem uns pressupostos participatius

El pressupost participatiu és el mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, generalment el pressupost del seu municipi, mitjançant processos de participació ciutadana.

Es considera que el pressupost participatiu és una de les polítiques de participació ciutadana de major compromís (atès que es posa a deliberació i decisió l’assignació dels recursos públics). Un pressupost participatiu pot dur-se a terme amb una gran varietat de metodologies i models, des de la simple consulta ciutadana sobre propostes fetes per l’administració, fins al procés vinculant sobre propostes elaborades per la pròpia ciutadania.

Quan parlem de pressupostos participatius ens referim, en termes generals, a mecanismes que permeten la participació directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos públics, no en públic assistent a eixa elaboració per part d’altres actors. No es tracta de qüestionar la responsabilitat ni dels governs ni dels legisladors en el procés pressupostari, sinó de permetre la participació de la ciutadania en la definició de les seues prioritats i en la discussió de com distribuir els recursos econòmics existents.

En la majoria d’experiències que coneixem, els pressupostos participatius són un procés de participació que es repeteix any rere any. S’inicia els mesos de febrer o març, i es defineixen prioritats i la forma amb la que es relitzarà el desenvolupament d’aquestes prioritats a través de projectes. A les etapes següents, la ciutadania implicada, habitualment junt amb tècnics i representants polítics i socials del municipi, faran una avaluació tècnica i financera de totes les propostes formulades i acabaran prioritzant-les d’acord amb els recursos existents. La proposta final, la qual pot inclús sotmetre’s a un procés de consulta i de tria, es porta al ple municipal com una part del conjunt dels pressupostos. Posteriorment, pot ser necessari concretar alguns aspectes de la proposta o, en tot cas, serà necessari fer el seguiment de l’aplicació, per la qual cosa s’acostuma a constituir algun òrgan mixt (social-polític) de seguiment.

Les experiències en la posada en marxa de pressupostos participatius són diverses i flexibles. Per tal d’il·lustrar aquesta diversitat i de posar algun exemple pràctic de com s’han dut a terme els pressupostos participatius en alguns municipis valencians tenim l’experiència d’Ontinyent Participa. Aquesta ciutat  de vora 40.000 habitants ha decidit que el projecte presentat per l’IES l’Estació siga prioritari quant a la inversió de l’Ajuntament d’Ontinyent en els propers mesos, amb 2498 vots d’un total de 5172. La millora dels accessos a l’IES l’Estació, la il·luminació de la ruta perimetral i l’adequació dels vestidors del poliesportiu han estat els projectes preferits de la ciutadania. Aquesta democràtica iniciativa de priorització de projectes, ha fet possible que els ontinyentins tinguen una participació directa en la gestió municipal.

A Sagunt en canvi, no sabem ben bé a que es referix l’equip de govern quan parla de pressupostos participatius. En este sentit als pressupostos de l’Ajuntament de Sagunt apareixen 1’7 milions d’euros en inversions, dels quals tots están ja destinats a inversions programades per l’Ajuntament, per tant poc es deixa lliure per a que la ciutadania decidesca o prioritze si tot te noms i cognoms. A més, a més, es fa necessari que es desenvolupe, a través de la Carta de participació el propi porcés de priorització itria de projectes i que siga abastable per qualsevol ciutadà o associació del poble amb igualtat de garanties, si no correm el perill d’utilitzar la participació com una forma emmascarada de practicar l’amiguisme polític.

Pels motius abans esmentats, el Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de Sagunt, per tal de debatre i, si escau, aprovar, el següent:

ACORD

PRIMER. L’Ajuntament de Sagunt i els ciutadans i ciutadanes de Sagunt,de forma oberta i participativa dissenyaran un procés de participació ciutadana per a que una part dels pressupostos municipals siga participativa, semblant al de ciutats com Ontinyent.
SEGON.- L‘Ajuntament de Sagunt destinarà el 50% dels pressupostos, en la partida d’inversions, als projectes que es desenvolupen baix aquesta modalitat de participació.

Posted from WordPress for Android

Les famílies no poden fraccionar el pagament de l’esport escolar per la desidia del PP

Davant la situació econòmica actual, el regidor Sergio Muniesa s’escusa en els terminis burocràtics per no complir amb la seua paraula de fraccionar el pagament de la taxa d’esport escolar que Compromís li va demanar l’any passat.

El Grup Municipal Compromís denúncia la falta de presvisió i apel•la a que s’actue d’immediat “no ens podem permetre que les famílies no tinguen fraccionat el pagament de la taxa d’esport escolar. Sergio Muniesa que va acceptar la proposta de Compromís el setembre de l’any passat, no a complit amb la seua paraula, i diu que enguany tornem a no tindre temps sufucient per fer-ho.” afirma Cristina Rodríguez.

Cada setembre les famílies de la nostra ciutat han de fer front a les despeses del nou curs, la qual cosa en la actual situació de crisi és encara més greu perquè han desaparegut les beques de llibres. A més a més, han de fer front a la taxa de l’esport escolar, la qual ja l’any passat es va poder ajornar al mes d’octubre, però no fraccionar com habia demanat Compromís, perquè no donaba temps a preparar-ho, segons va afirmar Muniesa, el qual es va comprometre a fer-lo per a enguany.

Des de Compromís apuntem, “Al mes d’agost em vaig posar en contacte amb Muniesa per recordar-li que s’habia de fraccionar el pagament de les escoles esportives, i ell em va asegurar que parlaria en tresoreria però que estaba resolt”, declara Rodríguez.

“La falta d’interés ha fet que arribat el mes de setembre no s’haja fet res i tornem a estar fòra de termini per poder fraccionar el pagament segons s’escusa Muniesa. Em pregunte si 12 mesos no és temps suficient per poder fer els canvis necessaris per fraccionar un pagament, al igual que es fa en el Conservatori i en altres àmbits. És un atac als drets fonamentals de tots, ja que el fraccionament en la situació actual és necessari perquè els nostres xiquets i xiquetes puguen accedir a l’esport.” apunta la regidora.

“Des de Compromís no podem permetre aquesta desidia i falta d’interés per solucionar les problemes de les persones i fer el dia a dia més fàcil. Es tracta d’un atac als nostres infants i les seues famílies i per això eixigim per una banda acció immediata per solventar aquest problema així com responsabilitats polítiques. El regidor responsable, Sergio Muniesa és incapaç de previndre ni tampoc de donar sol•lució als problemes dels nostres ciutadans i ciutadanes més desfavorides en la nostra ciutat, no sabem si per deixadesa o per insensibilitat manifesta .” conclou Cristina Rodríguez.

Cristina Rodríguez: Els retalls del PP posen en perill la seguretat dels alumnes

Les barraquetes del CEIP Villar Palasí s’inundaren ahir i hui han sofert desperfectes amb la caiguda del sostre exterior.

Compromís denuncia els efectes dels retalls en educació que des de fa temps venim denunciant i que ja comencen a sentir-se als col·legis de la ciutat. Concretament, la situació de l’aulari d’infantil del Ceip Villar Palasí, que ahir s’inundà i hagueren de posar poals per contenir l’aigua, hui ha tornat a sofrir més desperfectes, despenjant-se part de la teulada exterior com a consequència de la pedra.

“Estes mesures ens porten a situacions com la del CEIP Villa Palasí, on les condicions de la instal·lació no aseguren la seguretat dels alumnes” indica la regidora Cristina Rodríguez. “Com ja va passar amb els barracons del Mª Yocasta, la vida útil dels barracons ja ha terminat i per això s’inunden si plou, a diferència d’aquella ocasió, novembre de 2011, l’escola nova entrà en funcionament en gener, el Villar ni estàn les obres ni se les espera.” continua Rodríguez.

“A més a més, aquesta vesprada s’ha despenjat una teulada del pati, sort que a eixes hores no hi habia xiquets ni xiquetes a l’escola, es lamentable que això ocurrisca després de la quantitat de denúncies, mocions i manifestacions per part de l’AMPA de l’escola. El govern del PP valencià no es preocupa per la seguretat dels nostres xiquets i xiquetes, es gasta els diners en capritxos innecessaris. L’educació no deu pagar les conseqüències de la ruïna a la que el Partit Popular ens ha conduit, ni al País Valencià, ni a Sagunt” afegeix Cristina Rodríguez.

Posted from WordPress for Android

Compromís denuncia que els preus de licitació de les parcel·les municipals es troben a la meitat del preu de mercat

Fernandez: “Muniesa està malvenent les propietats municipals per pagar-se la campanya electoral”. El PP de Sagunt sembla que ha decidit aplicar la política econòmica de balafiament i expol·li de les administracions públiques que els seus companys de la Generalitat saben fer tan be, al propi ajuntament de Sagunt.

Els preus de licitació de les parcel·les del SUP II que actualment es troben en procés d’adjudicació són un autèntic escàndol i un exemple de balafiament dels recursos públics. En aquest cas, terrenys i solars municipals estan malvenent-se per obtindre liquiditat de forma ràpida i poder continuar amb la campanya electoral del Sr Muniesa.

Concretament, les parcel·les de sol, fins ara públic estan eixint a la venda a un preu de 239 €/m2 per a sol residencial, quan a nivell privat, i es pot acudir a qualsevol immobiliària a comprovar-ho, en eixa zona els sol residencial està venent-se entre 400 i 500 €/m2.

“El comportament del PP és absolutament irresponsable i irracional, ben lluny del sentit comú, encara que ben prop de les seues tesis neoliberals de privatitzar per als amics a un bon preu tots els bens públics, en aquest cas, el part del Patrimoni Municipal del Sol” indica Francesc Fernandez “És inadmissible que realitzen una ponència de valors cadstral desfasada que apliquen a la ciutadania per cobrar més impostos i que després, de manera hipòcrita per al propi ajuntament es dediquen a malvendre les propietats de tots els saguntins i saguntines, per baix del preu de cost” continua Fernandez “esperem que al menys tinguen la decència de negociar amb els que volen adquirir eixos terrenys, que tant l’impost sobre transmissions i les plusvàlues, que s’estableixen en funció del valor cadastral, corren a càrrec del comprador, encara que ho dubtem molt” conclou el portaveu nacionalista.

El PP es veu fora del govern i està hipotecant a futur i a la desesperada la gestió de l’Ajuntament, comprometent futurs pressupostos, comprant voluntats i discriminant els funcionaris públics i distribuint els recursos de forma que no es satisfan les necessitats de les persones, si no els interessos electorals del propi PP.

Compromís denuncia el reiterat incompliment del reglament d’usos del Valencià per part del govern popular de Sagunt

Cristina Rodríguez: “L’incompliment del reglament d’usos del valencià demostra la manca d’interés del PP per la nostra llengua, així com una falta de respecte cap a les ciutadanes i ciutadans de la nostra ciutat.”Sagunt, 18 de setembre de 2014.

El model de sol.licitud d’inscripció a l’Esport Escolar confirma el desinterés a fer complir el reglament d’usos del valencià, ja que en alguns casos només es pot obtindre el document en castellà. Al mateix temps que la informació d’activitats i horaris no sempre està en valencià.

Segons Cristina Rodríguez, “Es tracta d’un atac a la normalització de la llengua pròpia; les ciutadanes i ciutadans tenen dret a tindre tota la documentació i informació en la nostra llengua”

Es tracta d’una estratègia adoctrinant per fer desaparéixer el valencià de les nostres institucions, ens preocupa que a més a més tampoc se’n faça ús a les xarxes socials

La regidora nacionalista remarca “aquesta maniobra de castellanització és deliberada, a l’gual que ho estan fent en les escoles amb la  supressió de línies en valencià, per anar en contra dels nostres drets lingüístics”

Segons la regidora de Compromís de Sagunt, “Davínia Bono i el PP estan bloquejant deliberadament el Pla de Normalització Lingüística des de l’època de Vayà. Considerem que veient la maniobra no podem quedar-nos quiets i deixar que ens retallen els drets com a ciutadans i ciutadanes, i per això volem reivindicar i exigir a l’Ajuntament que prenga mesures per fer complir el Reglament i desenvolupe de manera imminent un Pla de Normalització Lingüística.”

Posted from WordPress for Android

[Comarca] Sopar d’inici de Curs de Compromís pel Camp de Morvedre

Des del col·lectiu comarcal de Compromís pel Camp de Morvedre s’organitzà el passat cap de setmana d’un sopar a Canet on el col·lectiu local va fer d’amfitrió i varem poder gaudir de la presència de la regidora de València Consol Castillo i el ex president del BLOC Pere Major. També hi va haver presència dels regidors de Canet, Estivella, Sagunt i simpatitzant de la comarca.